2016. március 2., szerda

Körző - Körző készlet :: irodaszer

Körző - Körző készlet :: irodaszer

A műszaki rajzban a szerkesztés egyik eszköze a körző, amellyel néhány mm-től 100 mm-ig rajzolhatunk köröket, húzhatunk köríveket. Szerkesztésnél az íróeszköz mellett csak egy vonalzó, és egy körző használata engedélyezett.
Ettől eltérően, párhuzamos és merőleges egyenesek rajzolásához, vagy geometriai transzformációk ábrázolásához használhatunk két (egy derékszög- és egy egyenes, vagy két derékszög-) vonalzót is. Ebben az esetben nem szerkesztünk, hanem rajzolunk. A körzőkészlet vagy a körző a műszaki rajz egyik legköltségesebb, de legfontosabb eleme. A körzőt általában ceruzaheggyel használjuk, kivételt képeznek a tusrajzok, ahol megfelelő konzol segítségével egy csőtollat befogva tussal rajzolhatunk. A körzőt többnyire rajzeszközként ismerjük és általában annak is használjuk. Pedig egy kör megrajzolásán kívül, a körzőt még több más célra is használhatunk. Leggyakrabban egy adott hossz lemérésére és másolására vagy átvitelére használjuk. Kifejezetten erre a célra készültek a lépték körzők vagy mérő körzők. Kis átmérőjű körök, körívek rajzolására a normál körző nem alkalmas, mert szerkezeti kialakításánál fogva a túl közel lévő szárak pontatlan rajzolást eredményeznek. A null körző kis méretű körök szerkesztésére és rajzolására alkalmas rajzeszköz, amely általában 20 mm-nél kisebb sugarú körök rajzolását is lehetővé teszi. A lépték körző vagy mérő körző, két egyenes, egyenlő hosszúságú szárból áll és mindkét vége tűben végződik. Néhány körző típusnál a grafit belet befogó szerkezet fém tűre kicserélhető, így lépték körzőnek és rajz körzőnek is egyaránt alkalmas. Nagyon pontos körök rajzolhatók, ha a körző két szára mikrométer csavarral állítható és rögzíthető. Egy vonal egyenlő részekre való pontos felosztására szolgál az osztó körző, melynél a két körzőszár rugalmas acélpánttal van összekötve és a körzőszárak közötti távolság beállítása csavarral történik. Forgástestek, gömbalakzatok mérésére szolgál a tű állítható dőlésszöge és a törhető, hajlítható csuklós szár. Nagy körök és körívek rajzolására szolgálnak a különböző speciális hosszabbítók. Némely típusnál a hosszú körzőszár és a hosszabbítók segítségével akár fél méter sugarú és 1 méter átmérőjű kört is rajzolhatunk. A körzők hegyének kialakítása úgy történik, hogy a megrajzolt körív, illetve a kör mérethelyessége és esztétikája is biztosított legyen, ezért a grafitbelet ferdére vágják. Rajzolásra általában 2 milliméter átmérőjű grafit belet használunk, melyet egy csavaros befogó szerkezetbe rögzítünk. Fontos a befogó szerkezet jó minősége, mivel ez szorítás révén rögzíti a grafit belet. A jó minőségű körzők nem törik el a grafit belet. A körzők grafitbele általában puhább, mint a ceruzáké, mert csak így biztosítható, hogy a körzővel rajzolt vonal megfelelően látható lesz. A legtöbb körző készlet alapvető tartozéka a tartalék körzőbél is. A technikai és műszaki körző készlet tartalmaz egy univerzális rajzeszköz befogó szerkezetet is. Ez a grafit bél helyére illeszthető és gyakorlatilag bármilyen írószert rögzíthetünk a segítségével. Ezt kezdetben a csőtollak rögzítésére találták ki, de rögzíthető a ceruza, mechanikus ceruza vagy töltőceruza, filctoll vagy akár golyóstoll is egy csavar segítségével.
Körző készlet
Ha lehetőségünk van jó minőségű termék vásárlására, érdemes ezt megtennünk, mert műszaki pályán haladva (középiskola, főiskola vagy egyetem) a jó minőségű eszközünk alkalmas lesz további használatra. A körzőkészlet tartalmazzon normál körzőt, nullkörzőt, kiegészítő elemeket, úgy mint tuskihúzó, csőtoll befogó, hosszabbítók, tartalék körzőbél.


Olvass tovább: http://irodaszer.webnode.hu/termekek-es-szolgaltatasok/termekek/iskolaszer/korzo-korzo-keszlet/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése